Hoe bepaal ik de hoogte van partneralimentatie bij scheiding? - Advocat-nl.com

Hoe bepaal ik de hoogte van partneralimentatie bij scheiding?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
2

07.01.2025

Mijn echtgenoot en ik zijn van plan te scheiden. Ik verdien een stuk minder dan hij en zal waarschijnlijk aanspraak maken op partneralimentatie. Maar hoe wordt die hoogte precies vastgesteld? Zijn er officiële regels of rekenmodellen die bepalen hoeveel partneralimentatie ik kan krijgen?

Websitebeheerder 08.01.2025
antwoorddatum: 08.01.2025

De hoogte van partneralimentatie wordt bepaald door de behoefte van de ontvanger en de draagkracht van de betalende partij. In Nederland worden de Tremanormen vaak gebruikt als richtlijn. Er wordt gekeken naar het netto besteedbaar inkomen van beide partijen, de vaste lasten, eventuele schulden en al bestaande kinder- of partneralimentatieverplichtingen. Ook speelt mee of de ontvangende partij (op termijn) zelf in het levensonderhoud kan voorzien. Vanaf 2020 geldt in de meeste gevallen een maximale duur van de partneralimentatie van vijf jaar (de helft van de duur van het huwelijk), met uitzonderingen voor langdurige huwelijken of als er jonge kinderen in het spel zijn. Het is verstandig een advocaat of mediator te raadplegen om een berekening te laten maken en afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant.

Soortgelijke vragen

Heeft mijn nieuwe partner recht op omgang met mijn kinderen?

1 reactie
23.11.2024
Ik woon samen met mijn nieuwe partner, en mijn kinderen uit mijn vorige huwelijk hebben een goede band met hem. Bestaat er een wettelijk omgangsrecht voor stiefouders? Wat gebeurt er als ik kom te overlijden of als er ruzie met mijn ex ontstaat?
0
0
3

Hoe bescherm ik mijn erfenis tegen verdeling bij echtscheiding?

1 reactie
23.12.2024
Ik sta op het punt een grote erfenis te ontvangen van mijn ouders. Ik ben nog getrouwd, maar onze relatie staat onder druk en ik wil voorkomen dat die erfenis straks gedeeld moet worden bij een echtscheiding. Kan ik nu iets regelen zodat de erfenis privé blijft?
0
0
3

Wat kan ik doen als mijn ex de afgesproken alimentatie niet betaalt?

1 reactie
06.12.2024
We hebben via de rechter een beschikking waarin staat hoeveel kinder- en partneralimentatie mijn ex-partner elke maand moet betalen. De afgelopen maanden is hij echter gestopt met betalen en loopt de achterstand op. Ik heb hem erop aangesproken, maar hij laat weten dat hij niet meer van plan is te betalen. Wat zijn mijn juridische opties om de alimentatie alsnog te ontvangen?
Lees meer
0
0
4

Hoe krijg ik vervangende toestemming voor een paspoort van mijn kind?

1 reactie
20.12.2024
Ik wil op vakantie naar het buitenland met mijn minderjarige zoon, maar mijn ex weigert toestemming te geven voor het aanvragen van zijn paspoort. We hebben gezamenlijk gezag, dus ik heb haar handtekening nodig. Ik begrijp niet waarom ze weigert, maar ik wil wel gewoon op vakantie. Kan ik via de rechtbank vervangende toestemming krijgen?
Lees meer
0
0
2

Heeft het zin om mediation te proberen als we voortdurend ruzie hebben?

1 reactie
12.11.2024
Mijn ex en ik liggen constant in de clinch en kunnen geen normaal gesprek voeren. We willen echter wel onze scheiding regelen en moeten afspraken maken over alimentatie, de woning en de zorg voor de kinderen. Ik hoor van vrienden dat mediation kan helpen, maar ik twijfel of dat iets oplevert als we amper normaal kunnen praten. Is het dan überhaupt mogelijk om via mediation tot oplossingen te komen?
Lees meer
0
0
1

Heeft een geregistreerd partnerschap dezelfde rechten als een huwelijk?

1 reactie
22.10.2024
Mijn partner en ik willen geen traditioneel huwelijk, maar we denken aan een geregistreerd partnerschap. Ik vraag me af of dat qua rechten en plichten gelijkstaat aan een huwelijk, bijvoorbeeld bij alimentatie, ouderlijk gezag over kinderen en erfrecht. Zijn er belangrijke verschillen waar we rekening mee moeten houden?
Lees meer
0
0
1
Alles weergeven