Hoe bepaal ik de hoogte van partneralimentatie bij scheiding? - Advocat-nl.com

Hoe bepaal ik de hoogte van partneralimentatie bij scheiding?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
2

07.01.2025

Mijn echtgenoot en ik zijn van plan te scheiden. Ik verdien een stuk minder dan hij en zal waarschijnlijk aanspraak maken op partneralimentatie. Maar hoe wordt die hoogte precies vastgesteld? Zijn er officiële regels of rekenmodellen die bepalen hoeveel partneralimentatie ik kan krijgen?

Websitebeheerder 08.01.2025
antwoorddatum: 08.01.2025

De hoogte van partneralimentatie wordt bepaald door de behoefte van de ontvanger en de draagkracht van de betalende partij. In Nederland worden de Tremanormen vaak gebruikt als richtlijn. Er wordt gekeken naar het netto besteedbaar inkomen van beide partijen, de vaste lasten, eventuele schulden en al bestaande kinder- of partneralimentatieverplichtingen. Ook speelt mee of de ontvangende partij (op termijn) zelf in het levensonderhoud kan voorzien. Vanaf 2020 geldt in de meeste gevallen een maximale duur van de partneralimentatie van vijf jaar (de helft van de duur van het huwelijk), met uitzonderingen voor langdurige huwelijken of als er jonge kinderen in het spel zijn. Het is verstandig een advocaat of mediator te raadplegen om een berekening te laten maken en afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant.

Soortgelijke vragen

Kan ik een omgangsverbod voor mijn agressieve ex-partner aanvragen?

1 reactie
19.12.2024
Mijn ex-partner is verbaal en soms fysiek agressief tegen mij geweest. Ook na onze breuk stuurt hij dreigende berichten en is hij onaangekondigd langsgekomen. Ik voel me onveilig, zeker als de kinderen erbij zijn. Kan ik een omgangsverbod of contactverbod aanvragen? Wat gebeurt er dan met de omgang van de kinderen?
Lees meer
0
0
5

Hoe ga ik om met schulden die mijn ex-partner heeft gemaakt?

1 reactie
15.12.2024
Mijn ex heeft in onze huwelijkse periode veel schulden opgelopen (creditcards, persoonlijke leningen) waar ik niet van op de hoogte was. Nu we gaan scheiden, ben ik bang dat ik voor de helft aansprakelijk word gesteld. Klopt dat en hoe kan ik mezelf beschermen tegen deze onverwachte schulden?
0
0
2

Hoe werkt een flitsscheiding en kan dat nog in Nederland?

1 reactie
27.12.2024
Ik heb gehoord van het begrip ‘flitsscheiding’, waarbij men vroeger een huwelijk snel kon omzetten in een geregistreerd partnerschap en dat partnerschap vervolgens beëindigde om zo in recordtijd te scheiden. Bestaat die mogelijkheid nog in Nederland en hoe werkt het precies?
0
0
4

Hoe kan ik de omgangsregeling aanpassen als mijn werkrooster wijzigt?

1 reactie
27.12.2024
Ik werk in ploegendiensten en mijn rooster verandert om de paar maanden. We hebben een omgangsregeling afgesproken die nu niet meer bij mijn nieuwe werktijden past, waardoor ik soms mijn kinderen niet kan zien. Mijn ex-partner wil die regeling niet veranderen. Kan ik dit juridisch laten aanpassen?
0
0
4

Hoe verloopt een juridische procedure voor adoptie van mijn stiefkind?

1 reactie
19.12.2024
Ik ben sinds enige tijd getrouwd met mijn nieuwe partner, en zij heeft een kind uit een vorige relatie. De biologische vader is afwezig en draagt niets bij. Ik wil graag mijn stiefkind adopteren zodat hij ook officieel mijn achternaam kan dragen. Hoe werkt de procedure en waar moet ik op letten?
0
0
2
Alles weergeven