Hoe werkt een flitsscheiding en kan dat nog in Nederland? - Advocat-nl.com

Hoe werkt een flitsscheiding en kan dat nog in Nederland?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
4

27.12.2024

Ik heb gehoord van het begrip ‘flitsscheiding’, waarbij men vroeger een huwelijk snel kon omzetten in een geregistreerd partnerschap en dat partnerschap vervolgens beëindigde om zo in recordtijd te scheiden. Bestaat die mogelijkheid nog in Nederland en hoe werkt het precies?

Websitebeheerder 30.12.2024
antwoorddatum: 30.12.2024

De zogeheten flitsscheiding waarbij een huwelijk werd omgezet in een geregistreerd partnerschap en dat vervolgens direct beëindigd kon worden buiten de rechter om, is sinds 1 maart 2009 niet meer mogelijk. De wet is destijds aangepast, omdat men vond dat zo’n scheidingsroute ongewenst was. Tegenwoordig moet u dus de reguliere echtscheidingsprocedure via de rechtbank doorlopen. Wanneer u en uw partner het overal over eens zijn (een gemeenschappelijk verzoek), kan dit wel relatief snel, maar niet meer binnen enkele dagen. Als u snelheid wilt, zorgt u het best voor een volledig en helder echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan (als er kinderen zijn) voordat u naar de advocaat stapt.

Soortgelijke vragen

Hoe pas ik het ouderschapsplan aan als ons kind van school moet wisselen?

1 reactie
17.10.2024
In het huidige ouderschapsplan staat welke school ons kind bezoekt en hoe de verdeling van het halen en brengen is. Nu moet ons kind wegens omstandigheden naar een andere school, waardoor alles verandert. Ik wil het plan aanpassen, maar mijn ex-partner weigert. Wat kan ik doen?
0
0
4

Kan ik een voornaamswijziging voor mijn kind aanvragen na scheiding?

1 reactie
22.10.2024
Mijn dochter heeft een voornaam die zij zelf helemaal niet mooi vindt en waar ze regelmatig mee wordt gepest. Nu we gescheiden zijn, wil ik haar naam laten veranderen in iets wat ze zelf liever wil. Mijn ex-partner is daartegen. Wat kan ik doen om de voornaam van mijn kind te veranderen?
0
0
2
Alles weergeven