Hoe verdeel ik de opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding? - Advocat-nl.com

Hoe verdeel ik de opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
2

19.11.2024

Mijn partner en ik hebben allebei pensioen opgebouwd tijdens ons huwelijk. Nu we uit elkaar gaan, willen we weten hoe deze rechten worden verdeeld en welke wettelijke regels gelden. Kunnen we ook afwijken van de wet?

Websitebeheerder 22.11.2024
antwoorddatum: 22.11.2024

Volgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) heeft iedere echtgenoot recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen van de ander. Daarnaast kan het bijzonder partnerpensioen (nabestaandenpensioen) een rol spelen. U kunt hiervan afwijken in onderling overleg, bijvoorbeeld door in een echtscheidingsconvenant andere afspraken te maken. Ook ‘conversie’ is mogelijk, waarbij ieder een zelfstandig recht op pensioen krijgt. Schakel een pensioenadviseur in als u complexe pensioenen of specifieke wensen heeft. U moet de pensioenuitvoerder op de hoogte stellen van de scheiding en de gemaakte afspraken.

Soortgelijke vragen

Heeft een geregistreerd partnerschap dezelfde rechten als een huwelijk?

1 reactie
22.10.2024
Mijn partner en ik willen geen traditioneel huwelijk, maar we denken aan een geregistreerd partnerschap. Ik vraag me af of dat qua rechten en plichten gelijkstaat aan een huwelijk, bijvoorbeeld bij alimentatie, ouderlijk gezag over kinderen en erfrecht. Zijn er belangrijke verschillen waar we rekening mee moeten houden?
Lees meer
0
0
1

Hoe kan ik omzetten van gezamenlijk naar eenhoofdig gezag?

1 reactie
10.12.2024
Mijn ex-partner en ik hebben gezamenlijk gezag over onze kinderen, maar de samenwerking loopt totaal niet. Er worden belangrijke beslissingen geblokkeerd en het welzijn van de kinderen komt in gevaar. Ik wil nu eenhoofdig gezag aanvragen. Hoe werkt dat?
0
0
1

Kan ik mijn ex aansprakelijk stellen voor een studieschuld na scheiding?

1 reactie
23.11.2024
Ik heb tijdens ons huwelijk een opleiding gevolgd en studiefinanciering geleend bij DUO. Nu we gaan scheiden, zit ik met een hoge schuld. Mijn ex-partner heeft ook geprofiteerd van mijn studie, want ik kon een betere bijbaan nemen. Kan ik hem deels aansprakelijk stellen, of is de schuld volledig voor mij?
Lees meer
0
0
1
Alles weergeven