Hoe werkt het met wijzigingen na gunning van de opdracht? - Advocat-nl.com

Hoe werkt het met wijzigingen na gunning van de opdracht?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
2

13.12.2024

Ik heb de opdracht gewonnen, maar tijdens de uitvoering blijkt dat een deel van het project anders ingevuld moet worden dan in het bestek stond. Nu wil de aanbesteder het contract aanpassen. Moet dat opnieuw worden aanbesteed of mag men de wijziging doorvoeren?

Websitebeheerder 14.12.2024
antwoorddatum: 14.12.2024

Een wezenlijke wijziging van de opdracht kan leiden tot een nieuwe aanbestedingsplicht. De Europese richtlijnen en de Aanbestedingswet stellen dat de opdracht niet ‘substantieel’ mag veranderen; anders zouden andere inschrijvers misschien ook hebben willen meedoen. Kleine of voorzienbare wijzigingen (via een herzieningsclausule in het contract) zijn vaak wel toegestaan. Het hangt ervan af of de kern van de opdracht hetzelfde blijft, of de contractwaarde fors stijgt, en of de wijziging al was voorzien in de aanbestedingsdocumenten. Is er slechts sprake van iets andere technische specificaties, dan kan het meestal via een meerwerkregeling. Is het echter een grote verbreding van scope, dan kan het als een nieuwe opdracht worden gezien. Overleg met de aanbestedende dienst en check of de aanpassing nog binnen de oorspronkelijke kaders valt of dat heraanbesteding nodig is.

Soortgelijke vragen

Wanneer kan een opdracht langer duren dan jaar?

1 reactie
28.10.2024
Ik heb begrepen dat raamovereenkomsten maximaal 4 jaar mogen duren, maar ik zie een aanbesteding waar men 6 jaar hanteert. Mag dat wettelijk en waarom zou dat toegestaan zijn?
0
0
1

Hoe werkt een marktconsultatie vóór de aanbesteding?

1 reactie
14.11.2024
Ik zie dat een aanbestedende dienst een marktconsultatie houdt om informatie te vergaren over mogelijke oplossingen, voordat ze de opdracht formaliseren. Als ik meedoe en mijn ideeën presenteer, loop ik dan niet het risico dat mijn concurrenten daar later van profiteren?
0
0
1
Alles weergeven