Hoe voorkom ik pachtprijsconflicten bij geliberaliseerde pacht? - Advocat-nl.com

Hoe voorkom ik pachtprijsconflicten bij geliberaliseerde pacht?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
3

13.12.2024

Ik heb een geliberaliseerd pachtcontract met een pachter, omdat we beiden flexibiliteit wilden. Nu is er onenigheid over de hoogte van de pachtprijs bij verlenging. De pachter vindt het te hoog, ik vind het marktconform. Welke regels gelden hier en hoe voorkom ik een langslepend conflict?

Websitebeheerder 14.12.2024
antwoorddatum: 14.12.2024

Bij geliberaliseerde pacht heeft u als verpachter en de pachter inderdaad meer vrijheid om de pachtprijs af te spreken dan bij reguliere pacht. Er is geen verplichte toetsing door de grondkamer aan het maximumtarief, maar de overeenkomst moet wel worden goedgekeurd of geregistreerd, afhankelijk van de looptijd (maximaal 6 jaar voor los land, 12 jaar voor een hoeve). De grondkamer kijkt alleen of het contract formeel juist is opgesteld. Over de pachtprijs kan de pachter niet zomaar een herziening via de grondkamer afdwingen zoals bij reguliere pacht.

Soortgelijke vragen

Hoe ga ik om met F1-hybride zaaizaad licenties?

1 reactie
07.11.2024
Ik kweek groentegewassen en gebruik soms F1-hybride zaaizaad van een zaadfirma. Dan hoor ik dat ik niet zomaar zaad van eigen teelt mag terugwinnen vanwege licentierechten. Hoe werkt dat intellectuele eigendom in de agrarische zaaizaadsector?
0
0
1

Wanneer heb ik een NB-vergunning nodig voor mijn veehouderij?

1 reactie
04.12.2024
Ik heb een varkenshouderij en overweeg uit te breiden. Een collega vertelde mij dat ik een natuurvergunning (Wet natuurbescherming) nodig heb als er een Natura 2000-gebied in de buurt ligt. Hoe weet ik zeker of ik zo’n vergunning moet aanvragen en welke stikstofregels er gelden?
0
0
1
Alles weergeven