Kan ik als akkerbouwer schade verhalen door een slecht zaaizaadlot? - Advocat-nl.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Kan ik als akkerbouwer schade verhalen door een slecht zaaizaadlot?

Kan ik als akkerbouwer schade verhalen door een slecht zaaizaadlot?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
1

08.01.2025

Ik heb zaaigoed gekocht bij een gerenommeerd zaadhuis, maar de opkomst was dramatisch en de kwaliteit bleek matig. Ik vermoed dat het zaad zelf niet de beloofde kiemkracht had. Kan ik die leverancier aansprakelijk stellen voor mijn inkomstenderving?

Websitebeheerder 10.01.2025
antwoorddatum: 10.01.2025

Om schade te verhalen moet u bewijzen dat het geleverde zaaizaad niet voldeed aan de overeenkomst (bijv. beloofde kiemkracht of raszuiverheid) en dat deze tekortkoming de directe oorzaak is van uw misoogst of verminderde opbrengst. Zaaizadenleveranciers hanteren vaak algemene voorwaarden die hun aansprakelijkheid beperken. Ze verwijzen doorgaans naar de periode van opkomst en externe factoren (bodem, weer, bemesting) die ook invloed kunnen hebben.

Soortgelijke vragen

Kan ik als jonge boer aanspraak maken op GLB-steun?

1 reactie
22.10.2024
Ik ben pas een eigen bedrijf gestart in de melkveehouderij en hoor dat er in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) speciale steunregelingen zijn voor jonge boeren. Ik weet echter niet welke voorwaarden hieraan verbonden zijn, hoe de aanvragen verlopen en of ik voldoende grond of rechten moet hebben om in aanmerking te komen. Ik wil graag weten hoe ik dit concreet kan aanpakken.
Lees meer
0
0
0

Hoe zit het met overdracht van waterschapslasten bij pacht?

1 reactie
28.12.2024
Ik betaal jaarlijks waterschapslasten voor de percelen die ik verpacht. De pachter gebruikt het land intensief en geniet van waterbeheer, drainage en onderhoud. Kan ik die heffing doorberekenen in de pacht, of is dat voor mijn rekening als eigenaar?
0
0
1

Kan een erfverpachter zomaar mijn pacht beëindigen?

1 reactie
22.12.2024
Ik huur al tientallen jaren boerengrond in erfpacht. Nu hoor ik dat de erfverpachter de overeenkomst wil opzeggen en de grond wil verkopen. Heb ik dan helemaal geen rechten? En is erfpacht niet voor lange tijd afgesloten?
0
0
0

Hoe werkt de controle op dierenwelzijn en stalsystemen?

1 reactie
19.12.2024
Ik heb een legpluimveebedrijf en ben niet zeker of mijn huidige stalinrichting voldoet aan de nieuwste welzijnsregels. De NVWA deed laatst een inspectie en gaf een waarschuwing. Op welke punten moet ik letten om boetes en verdere sancties te vermijden?
0
0
0

Hoe ga ik om met F1-hybride zaaizaad licenties?

1 reactie
07.11.2024
Ik kweek groentegewassen en gebruik soms F1-hybride zaaizaad van een zaadfirma. Dan hoor ik dat ik niet zomaar zaad van eigen teelt mag terugwinnen vanwege licentierechten. Hoe werkt dat intellectuele eigendom in de agrarische zaaizaadsector?
0
0
0

Kan de NVWA mijn bedrijf stilleggen zonder tussenkomst rechter?

1 reactie
01.12.2024
Ik heb gehoord dat de NVWA soms bij hygiëne- of dierenwelzijnsproblemen een bedrijf kan stilleggen of producten kan blokkeren. Kan dat zomaar gebeuren zonder een rechterlijke uitspraak, en welke rechtsmiddelen heb ik als ondernemer?
0
0
0

Hoe werkt de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij bedrijfsovername?

1 reactie
22.10.2024
Ik wil het erf van mijn ouders overnemen, inclusief de boerderij en weilanden. Ik heb gehoord dat er soms een vrijstelling voor overdrachtsbelasting kan gelden, maar ik weet niet of dat in alle gevallen van toepassing is of alleen bij echte bedrijfsopvolging. Wat zijn de spelregels?
0
0
0

Kan ik het varkensrecht overdragen bij bedrijfsstaking?

1 reactie
04.01.2025
Ik ben van plan mijn varkenshouderij te stoppen en vraag me af wat ik met mijn varkensrechten kan doen. Kan ik die op de markt verkopen, en moet ik dat ergens melden? Of vervallen ze zodra ik geen varkens meer houd?
0
0
0
Alles weergeven