Hoe ga ik om met F1-hybride zaaizaad licenties? - Advocat-nl.com

Hoe ga ik om met F1-hybride zaaizaad licenties?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
0

07.11.2024

Ik kweek groentegewassen en gebruik soms F1-hybride zaaizaad van een zaadfirma. Dan hoor ik dat ik niet zomaar zaad van eigen teelt mag terugwinnen vanwege licentierechten. Hoe werkt dat intellectuele eigendom in de agrarische zaaizaadsector?

Websitebeheerder 09.11.2024
antwoorddatum: 09.11.2024

F1-hybride rassen zijn veredelde zaaizaden met specifieke genetische eigenschappen. De kweker behoudt vaak eigendoms- of intellectuele eigendomsrechten via kwekersrecht of patenten. Bij de aankoop van zo’n zaadpartij tekent u vaak een licentieovereenkomst, waarin staat dat u de zaden alleen voor één oogst mag gebruiken en niet voor vermeerdering. Hergebruik van geoogst zaad kan in strijd zijn met het kwekersrecht, tenzij er een vrijstelling voor bepaalde teelten of een boerenspeen-regel is (zoals bij granen).

Soortgelijke vragen

Hoe zit het met overdracht van waterschapslasten bij pacht?

1 reactie
28.12.2024
Ik betaal jaarlijks waterschapslasten voor de percelen die ik verpacht. De pachter gebruikt het land intensief en geniet van waterbeheer, drainage en onderhoud. Kan ik die heffing doorberekenen in de pacht, of is dat voor mijn rekening als eigenaar?
0
0
1

Hoe zit het met bedrijfsafvalwater van mijn fruitopslag?

1 reactie
13.11.2024
Ik heb een loods waar fruit wordt gewassen en gekoeld, en er is afvalwater (spoelwater) met resten van bestrijdingsmiddelen. Kan ik dit water zomaar in het riool lozen of de sloot in laten lopen, of heb ik speciale voorzieningen nodig?
0
0
1

Hoe voorkom ik problemen bij externe mestopslag?

1 reactie
08.12.2024
Ik heb een mestoverschot dat ik tijdelijk wil opslaan op een gehuurd perceel van een ander. Mag ik zomaar een mestbult neerleggen, en moet ik rekening houden met bodemvervuiling of stankoverlast?
0
0
0

Hoe zit het met mestverwerking op het eigen erf?

1 reactie
10.11.2024
Ik heb een rundveebedrijf en overweeg zelf een kleine mestverwerkingsinstallatie te bouwen, zodat ik de dikke fractie kan scheiden en composteren. Moet ik hiervoor een aparte vergunning hebben, en gelden er veiligheidseisen?
0
0
1

Hoe ga ik om met milieueisen voor fossielvrije landbouw?

1 reactie
08.11.2024
Ik hoor dat er discussies zijn over CO₂-reductie en fossielvrije landbouw in 2030 of 2050. Ik maak me zorgen over investeringen in elektrische tractoren of biodiesel. Kan de overheid mij daartoe verplichten, en bestaat er subsidie?
0
0
1

Wat als mijn grond verkaveld wordt voor woningbouw?

1 reactie
16.12.2024
De gemeente wil een deel van mijn erf, grenzend aan het dorp, inzetten voor woningbouw. Ik zie dat er projectontwikkelaars rondlopen die interesse hebben. Ik ben boer en weet niet of ik me moet verzetten of juist meega in de verkoop. Kan ik eisen dat men me een hogere prijs geeft wegens bouwbestemming?
Lees meer
0
0
1

Hoe voorkom ik conflicten bij grondruil met een buurboer?

1 reactie
17.12.2024
Ik heb met mijn buurman afgesproken om enkele percelen te ruilen, zodat we ieder een aaneengesloten blok krijgen. Dit moet onze bedrijfsvoering efficiënter maken. Ik wil echter zeker weten dat we na de ruil geen onenigheid krijgen over kadastrale grenzen of oude erfdienstbaarheden, of dat er discussies ontstaan over restschade of waardevermindering.
Lees meer
0
0
0
Alles weergeven