Hoe verloopt een juridische procedure voor adoptie van mijn stiefkind? - Advocat-nl.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Hoe verloopt een juridische procedure voor adoptie van mijn stiefkind?

Hoe verloopt een juridische procedure voor adoptie van mijn stiefkind?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
2

19.12.2024

Ik ben sinds enige tijd getrouwd met mijn nieuwe partner, en zij heeft een kind uit een vorige relatie. De biologische vader is afwezig en draagt niets bij. Ik wil graag mijn stiefkind adopteren zodat hij ook officieel mijn achternaam kan dragen. Hoe werkt de procedure en waar moet ik op letten?

Websitebeheerder 20.12.2024
antwoorddatum: 20.12.2024

Stiefouderadoptie is mogelijk als de stiefouder en de partner minstens drie jaar hebben samengeleefd en de stiefouder minstens een jaar voor het kind heeft gezorgd. U dient een adoptieverzoek in bij de rechtbank. De Raad voor de Kinderbescherming wordt ingeschakeld voor onderzoek en geeft advies aan de rechter. De biologische vader moet afstand doen van zijn gezag of door de rechter uit het gezag worden gezet, tenzij hij dat al niet heeft. Het kind zelf (als het 12 jaar of ouder is) kan ook worden gehoord. Als de rechter de adoptie uitspreekt, wordt u juridisch ouder en kan het kind eventueel uw achternaam krijgen. Raadpleeg een familierechtadvocaat om het traject goed te doorlopen.

Soortgelijke vragen

Hoe kan ik de omgangsregeling aanpassen als mijn werkrooster wijzigt?

1 reactie
27.12.2024
Ik werk in ploegendiensten en mijn rooster verandert om de paar maanden. We hebben een omgangsregeling afgesproken die nu niet meer bij mijn nieuwe werktijden past, waardoor ik soms mijn kinderen niet kan zien. Mijn ex-partner wil die regeling niet veranderen. Kan ik dit juridisch laten aanpassen?
0
0
4

Hoe voorkom ik dat ik wordt opgezadeld met schulden van mijn ex?

1 reactie
26.12.2024
Mijn ex heeft enorme schulden gemaakt met zijn eigen bedrijf, waarvan ik niet op de hoogte was. We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd voor 1 januari 2018. Ik wil niet opdraaien voor zijn zakelijke schulden. Wat kan ik doen om die niet te hoeven betalen?
0
0
2

Hoe stel ik een ouderschapsplan op bij een vechtscheiding?

1 reactie
05.12.2024
Mijn ex-partner en ik kunnen nauwelijks met elkaar door één deur. We willen echter wel een echtscheiding aanvragen en hebben volgens de wet een ouderschapsplan nodig, omdat we minderjarige kinderen hebben. Hoe kunnen we in hemelsnaam tot een gezamenlijk ouderschapsplan komen als we al maanden ruzie maken en nergens overeenstemming over bereiken?
Lees meer
0
0
3
Alles weergeven