Hoe werkt de pachtkamerprocedure bij geschillen? - Advocat-nl.com

Hoe werkt de pachtkamerprocedure bij geschillen?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
0

18.11.2024

Ik zit in een conflict met mijn verpachter over een herziening van de pachtprijs. Hij dreigt naar de rechter te stappen. Ik hoor dat dit bij de pachtkamer van de rechtbank komt. Hoe werkt die procedure en moet ik dan een advocaat inschakelen?

Websitebeheerder 19.11.2024
antwoorddatum: 19.11.2024

Bij pachtgeschillen is de pachtkamer (een kamer van de sector civiel recht van de rechtbank) bevoegd. De procedure begint met een dagvaarding of verzoekschrift, afhankelijk van het onderwerp (pachtprijs, opzegging, indeplaatsstelling, etc.). De pachtkamer bestaat uit een rechter en twee deskundige leden met agrarische kennis. U kunt zichzelf vertegenwoordigen, maar in complexe zaken is een advocaat of gespecialiseerde jurist verstandig.

Soortgelijke vragen

Kan de grondkamer mijn pachtcontract weigeren?

1 reactie
01.01.2025
Ik heb een nieuw pachtcontract opgesteld met mijn verpachter, maar hoor dat dit moet worden goedgekeurd door de grondkamer. Bestaat de kans dat de grondkamer het contract weigert of aanpast, en op welke gronden doen ze dat?
0
0
0

Wanneer heb ik een NB-vergunning nodig voor mijn veehouderij?

1 reactie
04.12.2024
Ik heb een varkenshouderij en overweeg uit te breiden. Een collega vertelde mij dat ik een natuurvergunning (Wet natuurbescherming) nodig heb als er een Natura 2000-gebied in de buurt ligt. Hoe weet ik zeker of ik zo’n vergunning moet aanvragen en welke stikstofregels er gelden?
0
0
1

Hoe zit het met mestverwerking op het eigen erf?

1 reactie
10.11.2024
Ik heb een rundveebedrijf en overweeg zelf een kleine mestverwerkingsinstallatie te bouwen, zodat ik de dikke fractie kan scheiden en composteren. Moet ik hiervoor een aparte vergunning hebben, en gelden er veiligheidseisen?
0
0
1

Hoe voorkom ik problemen bij externe mestopslag?

1 reactie
08.12.2024
Ik heb een mestoverschot dat ik tijdelijk wil opslaan op een gehuurd perceel van een ander. Mag ik zomaar een mestbult neerleggen, en moet ik rekening houden met bodemvervuiling of stankoverlast?
0
0
0

Kan de provincie mijn intensieve veehouderij verbieden wegens geurnormen?

1 reactie
22.12.2024
Ik heb een intensieve varkenshouderij dicht bij een dorp. Nu stelt de provincie extra strenge geurnormen in het kader van gezondheid. Kan dat betekenen dat ik moet inkrimpen of stoppen? Ik denk dat ik aan de landelijke regels voldoe, dus waarom nu provinciale aanscherping?
0
0
0

Hoe voorkom ik boetes wegens kinderarbeid in familiebedrijf?

1 reactie
23.12.2024
Mijn kinderen helpen mee in de kas, vooral na schooltijd en in de vakanties. Ik hoor dat er strikte regels zijn over kinderarbeid. Kan de Inspectie SZW boetes uitdelen als ze vinden dat ik mijn kinderen te veel laat werken, ook al is het familie?
0
0
1

Hoe zit het met bedrijfsafvalwater van mijn fruitopslag?

1 reactie
13.11.2024
Ik heb een loods waar fruit wordt gewassen en gekoeld, en er is afvalwater (spoelwater) met resten van bestrijdingsmiddelen. Kan ik dit water zomaar in het riool lozen of de sloot in laten lopen, of heb ik speciale voorzieningen nodig?
0
0
1

Kan ik beleidsregels van de provincie over stikstof aanvechten?

1 reactie
02.12.2024
De provincie hanteert strengere stikstofnormen dan ik verwachtte, en daarom krijg ik geen uitbreidingsvergunning voor mijn rundveestal. Kan ik dit provinciale beleid juridisch aanvechten, of is de provincie vrij om strengere eisen te stellen dan het Rijk?
0
0
1

Hoe voorkom ik conflicten bij grondruil met een buurboer?

1 reactie
17.12.2024
Ik heb met mijn buurman afgesproken om enkele percelen te ruilen, zodat we ieder een aaneengesloten blok krijgen. Dit moet onze bedrijfsvoering efficiënter maken. Ik wil echter zeker weten dat we na de ruil geen onenigheid krijgen over kadastrale grenzen of oude erfdienstbaarheden, of dat er discussies ontstaan over restschade of waardevermindering.
Lees meer
0
0
0
Alles weergeven