Kan de grondkamer mijn pachtcontract weigeren? - Advocat-nl.com

Kan de grondkamer mijn pachtcontract weigeren?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
0

01.01.2025

Ik heb een nieuw pachtcontract opgesteld met mijn verpachter, maar hoor dat dit moet worden goedgekeurd door de grondkamer. Bestaat de kans dat de grondkamer het contract weigert of aanpast, en op welke gronden doen ze dat?

Websitebeheerder 04.01.2025
antwoorddatum: 04.01.2025

Voor reguliere pacht moet een pachtovereenkomst ter goedkeuring worden voorgelegd aan de grondkamer. Deze toetst of het contract voldoet aan de Pachtwet en of de pachtprijs niet boven het wettelijke maximum ligt. Ook kijkt men of de minimale looptijd wordt gerespecteerd en of de verpachter niet onredelijke voorwaarden oplegt. Vindt de grondkamer dat de pachtprijs te hoog is of dat de voorwaarden strijdig zijn met de wet (bijv. te korte looptijd), dan kan ze weigeren goed te keuren of het contract aanpassen.

Soortgelijke vragen

Hoe voorkom ik geschillen over erfgrens bij verkoop van boerderij?

1 reactie
15.10.2024
Ik wil mijn boerderij met woonhuis en een stuk grond verkopen, maar er is onduidelijkheid over de erfafscheiding tussen het erf en de aangrenzende akkers. Hoe leg ik dat zo vast dat de koper later geen conflict krijgt met de buren of met mij als verkoper?
1
0
2

Hoe werkt de inrichting van een landgoed onder de NSW?

1 reactie
21.12.2024
Ik heb een groot perceel met weilanden en wat bos, en ik hoorde dat als ik het laat aanwijzen als landgoed onder de Natuurschoonwet (NSW), ik fiscale voordelen kan krijgen. Maar wat moet ik doen om aan die voorwaarden te voldoen en betekent het dat ik mijn grond open moet stellen voor publiek?
0
0
0

Wat te doen als het ruilverkavelingsplan nadelig uitpakt?

1 reactie
10.11.2024
Ik ben een intensieve teler en merk dat in het ontwerp-ruilverkavelingsplan mijn percelen verplaatst worden naar minder vruchtbare grond of verder van mijn bedrijf. Ik zie geen duidelijke compensatie. Hoe kan ik bezwaar maken tegen het ontwerpplan voordat het definitief wordt?
0
0
1

Hoe werkt de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij bedrijfsovername?

1 reactie
22.10.2024
Ik wil het erf van mijn ouders overnemen, inclusief de boerderij en weilanden. Ik heb gehoord dat er soms een vrijstelling voor overdrachtsbelasting kan gelden, maar ik weet niet of dat in alle gevallen van toepassing is of alleen bij echte bedrijfsopvolging. Wat zijn de spelregels?
0
0
0

Hoe voorkom ik problemen bij externe mestopslag?

1 reactie
08.12.2024
Ik heb een mestoverschot dat ik tijdelijk wil opslaan op een gehuurd perceel van een ander. Mag ik zomaar een mestbult neerleggen, en moet ik rekening houden met bodemvervuiling of stankoverlast?
0
0
0

Hoe vermijd ik boetes wegens illegale arbeid van seizoenhulp?

1 reactie
05.01.2025
Ik laat vaak buitenlandse seizoenarbeiders meewerken via kennissenbanden, maar niet allemaal staan officieel geregistreerd. Ik hoor dat de Inspectie SZW streng optreedt. Loop ik risico op hoge boetes, en moet ik deze mensen allemaal contracteren?
0
0
1

Hoe ga ik om met F1-hybride zaaizaad licenties?

1 reactie
07.11.2024
Ik kweek groentegewassen en gebruik soms F1-hybride zaaizaad van een zaadfirma. Dan hoor ik dat ik niet zomaar zaad van eigen teelt mag terugwinnen vanwege licentierechten. Hoe werkt dat intellectuele eigendom in de agrarische zaaizaadsector?
0
0
0

Hoe zit het met herbestemming van een lege stal naar B&B?

1 reactie
15.11.2024
Ik heb een leegstaande koeienstal die ik wil ombouwen tot bed & breakfast. Mijn erf ligt buiten de bebouwde kom. Kan ik dat zomaar doen op agrarische grond, of heb ik een nieuwe bestemming of een omgevingsvergunning nodig?
0
0
1

Hoe zit het met mestverwerking op het eigen erf?

1 reactie
10.11.2024
Ik heb een rundveebedrijf en overweeg zelf een kleine mestverwerkingsinstallatie te bouwen, zodat ik de dikke fractie kan scheiden en composteren. Moet ik hiervoor een aparte vergunning hebben, en gelden er veiligheidseisen?
0
0
1
Alles weergeven