Kan ik huwelijksvermogensrechtelijk problemen krijgen bij familiebedrijf? - Advocat-nl.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Kan ik huwelijksvermogensrechtelijk problemen krijgen bij familiebedrijf?

Kan ik huwelijksvermogensrechtelijk problemen krijgen bij familiebedrijf?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
2

21.11.2024

Ik ben mede-eigenaar van het ouderlijk akkerbouwbedrijf en getrouwd in gemeenschap van goederen. Ik vraag me af wat er gebeurt als mijn huwelijk op de klippen loopt of als ik overlijd. Loop ik het risico dat mijn (ex-)partner of zijn/haar erfgenamen aanspraak maken op bedrijfsbezittingen?

Websitebeheerder 26.11.2024
antwoorddatum: 26.11.2024

In een algehele gemeenschap van goederen (trouwdatum vóór 1 januari 2018 of geen huwelijkse voorwaarden) vallen in principe alle bezittingen en schulden in de gemeenschap, dus ook uw aandelen in de agrarische onderneming. Dat betekent dat uw partner bij een scheiding recht heeft op de helft, tenzij er afspraken in huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt die het familiebedrijf uitsluiten. Zelfs als het een familiebedrijf is, kan uw echtgenoot aanspraak maken op de waarde ervan.

Soortgelijke vragen

Wanneer heb ik een NB-vergunning nodig voor mijn veehouderij?

1 reactie
04.12.2024
Ik heb een varkenshouderij en overweeg uit te breiden. Een collega vertelde mij dat ik een natuurvergunning (Wet natuurbescherming) nodig heb als er een Natura 2000-gebied in de buurt ligt. Hoe weet ik zeker of ik zo’n vergunning moet aanvragen en welke stikstofregels er gelden?
0
0
1

Hoe voorkom ik financiële problemen bij renteschommelingen?

1 reactie
30.11.2024
Ik heb flinke leningen voor mijn landbouwbedrijf. Nu stijgen de rentes, en vrees ik in betalingsproblemen te raken. Kan ik iets doen om een gedwongen verkoop of executieveiling te vermijden, en met welke juridische aspecten moet ik rekening houden?
0
0
2

Hoe voorkom ik pachtprijsconflicten bij geliberaliseerde pacht?

1 reactie
13.12.2024
Ik heb een geliberaliseerd pachtcontract met een pachter, omdat we beiden flexibiliteit wilden. Nu is er onenigheid over de hoogte van de pachtprijs bij verlenging. De pachter vindt het te hoog, ik vind het marktconform. Welke regels gelden hier en hoe voorkom ik een langslepend conflict?
0
0
3
Alles weergeven