Vragen en antwoorden
Wat is een ‘ne bis in idem’-beginsel in strafzaken en heeft dat effect in civiele of bestuurszaken? 1 reactie
1 reactieIk ken ‘ne bis in idem’ vanuit strafrecht: je mag niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd worden. Geldt dat ook in andere procedures?
Soms hoor ik dat als je een arbeidsbeperkte in dienst neemt, je geen risico loopt op loondoorbetaling bij ziekte. Klopt dat?
Gemeentes als Amsterdam kunnen eens in de zoveel jaar de canon verhogen. Kan ik dat weigeren?
Ik zit financieel zo klem met schulden en geen uitzicht op verbetering, dat ik overweeg om zelf faillissement aan te vragen. Ik weet niet hoe ik dat moet doen, welke documenten ik nodig heb en wat de rechter van me verwacht. Kun je uitleggen hoe deze procedure verloopt, en of ik nog andere opties zou moeten overwegen?
Stel, iemand is geheel ontoerekeningsvatbaar. Krijgt hij geen straf, maar wel TBS?
Ik hoor dat sommige buitenlanders een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) moeten aanvragen voordat ze naar Nederland mogen komen. In welke gevallen is dat van toepassing, en wie beslist daarover?
Wat als mijn minderjarige kind niet meer naar de omgang met de ex wil? 1 reactie
1 reactieMijn dochter van 14 wil niet meer naar haar vader. Ze komt gestresst terug van elk bezoek en zegt dat hij haar onder druk zet en ruzie maakt. Ik respecteer haar wensen, maar ben ik niet verplicht om haar te laten gaan? Hoe werkt dit in de wet?
De verkoper geeft garanties, maar sommige zaken zijn al bekend bij de koper en daarom uitgezonderd. Hoe leg je dat vast?