Kan ik mijn pachtovereenkomst tussentijds opzeggen? - Advocat-nl.com

Kan ik mijn pachtovereenkomst tussentijds opzeggen?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
0

18.10.2024

Ik heb een reguliere pachtovereenkomst voor mijn akkerbouwgrond, maar mijn bedrijfsplannen veranderen en ik overweeg te stoppen. Ik vraag me af of ik die pachtovereenkomst zomaar kan beëindigen voordat de oorspronkelijke looptijd is verstreken, en of ik hiervoor toestemming nodig heb van de verpachter of de grondkamer. Ik wil problemen met wet- en regelgeving rondom pacht voorkomen, maar wil tegelijkertijd de vrijheid hebben om mijn bedrijf snel aan te passen.

Websitebeheerder 20.10.2024
antwoorddatum: 20.10.2024

Bij een reguliere pachtovereenkomst geniet u als pachter doorgaans een sterke wettelijke bescherming, maar die kan ook inhouden dat u niet zomaar kunt opzeggen voor het einde van de pachttermijn. Reguliere pacht kent minimale looptijden (meestal 6 jaar of 12 jaar bij gebouwen) en vaak is opzegging pas aan het einde van zo’n periode mogelijk. Wilt u tussentijds stoppen, dan is schriftelijke instemming van de verpachter vereist of een uitspraak van de pachtkamer van de rechtbank. Zonder zo’n toestemming blijft u in principe gebonden aan het pachtcontract, tenzij in de pachtovereenkomst of aanvullende afspraken een specifieke clausule staat over voortijdige beëindiging.

Soortgelijke vragen

Wat als mijn pachtgrond in een ruilverkaveling komt?

1 reactie
22.11.2024
Ik pacht een perceel grond dat nu is aangewezen in een ruilverkavelingsproject. Ik ben bang dat ik straks een ander perceel moet gaan pachten dat minder gunstig is. Heb ik het recht om in de herverkaveling een gelijkwaardig perceel te krijgen, en kan ik bezwaar maken als ik daarmee niet tevreden ben?
Lees meer
0
0
0

Kan de pachter zelfstandig investeringen op mijn land doen?

1 reactie
16.11.2024
Ik ben verpachter van akkerland. Mijn pachter wil draineren en irrigatiesystemen aanleggen. Ik vind dat goed, maar vraag me af of hij zomaar zulke investeringen mag doen of dat ik eerst toestemming moet geven. En wie is later eigenaar van die voorzieningen?
0
0
0

Hoe zit het met mestverwerking op het eigen erf?

1 reactie
10.11.2024
Ik heb een rundveebedrijf en overweeg zelf een kleine mestverwerkingsinstallatie te bouwen, zodat ik de dikke fractie kan scheiden en composteren. Moet ik hiervoor een aparte vergunning hebben, en gelden er veiligheidseisen?
0
0
1
Alles weergeven