Hoe werkt social return in aanbestedingen? - Advocat-nl.com

Hoe werkt social return in aanbestedingen?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
2

23.11.2024

Ik zie dat de opdracht een social-return-verplichting heeft: ik moet een percentage van de loonsom besteden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Is dat juridisch verplicht en wat als ik het niet kan invullen zoals gevraagd?

Websitebeheerder 28.11.2024
antwoorddatum: 28.11.2024

Steeds meer overheidsinstanties hanteren social-return-verplichtingen om werkgelegenheid te bevorderen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (bijv. langdurig werklozen, Wajongers). Dat kan in de vorm van een contractvoorwaarde: u moet een bepaald percentage van uw uren of loonsom invullen door deze doelgroep in te zetten of via stages, leer-werkplekken enzovoort. Als u hier niet aan voldoet, kan dat leiden tot boetes of zelfs ontbinding van de overeenkomst. Om het juridisch afdwingbaar te maken, moet de eis in de aanbestedingsdocumenten en het contract zijn opgenomen. Informeer tijdig naar de mogelijkheden (bijv. samenwerking met een sociaal werkbedrijf) en vraag ondersteuning bij de gemeente of UWV. Als u echt niet aan de eis kunt voldoen, overleg met de aanbesteder of er een alternatieve invulling mogelijk is. Wees hier eerlijk en proactief in, want het negeren van de voorwaarde kan ernstige gevolgen hebben.

Soortgelijke vragen

Wanneer kan een opdracht langer duren dan jaar?

1 reactie
28.10.2024
Ik heb begrepen dat raamovereenkomsten maximaal 4 jaar mogen duren, maar ik zie een aanbesteding waar men 6 jaar hanteert. Mag dat wettelijk en waarom zou dat toegestaan zijn?
0
0
1

Mag ik key-experts uitwisselen na gunning?

1 reactie
16.10.2024
In mijn inschrijving noemde ik een specifieke projectleider als ‘key-expert’, maar die persoon is nu met pensioen gegaan. Kan ik een vervanger aanstellen met vergelijkbare kwalificaties, of riskeer ik dat de aanbesteder zegt: ‘Zo heb je de opdracht niet gewonnen’?
0
0
4
Alles weergeven