Hoe zit het met mestverwerking op het eigen erf? - Advocat-nl.com

Hoe zit het met mestverwerking op het eigen erf?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
1

10.11.2024

Ik heb een rundveebedrijf en overweeg zelf een kleine mestverwerkingsinstallatie te bouwen, zodat ik de dikke fractie kan scheiden en composteren. Moet ik hiervoor een aparte vergunning hebben, en gelden er veiligheidseisen?

Websitebeheerder 13.11.2024
antwoorddatum: 13.11.2024

Een eigen mestverwerkingsinstallatie op het erf kan onder de reikwijdte vallen van het Activiteitenbesluit milieubeheer of een omgevingsvergunning, afhankelijk van capaciteit en milieubelasting. Sommige kleinschalige installaties (scheiden, drogen) zijn meldingsplichtig, terwijl grootschaliger verwerking (vergisting, composteren) vergunningplichtig kan zijn vanwege geur, emissies en brandveiligheid.

Soortgelijke vragen

Hoe voorkom ik financiële problemen bij renteschommelingen?

1 reactie
30.11.2024
Ik heb flinke leningen voor mijn landbouwbedrijf. Nu stijgen de rentes, en vrees ik in betalingsproblemen te raken. Kan ik iets doen om een gedwongen verkoop of executieveiling te vermijden, en met welke juridische aspecten moet ik rekening houden?
0
0
0

Kan ik huwelijksvermogensrechtelijk problemen krijgen bij familiebedrijf?

1 reactie
21.11.2024
Ik ben mede-eigenaar van het ouderlijk akkerbouwbedrijf en getrouwd in gemeenschap van goederen. Ik vraag me af wat er gebeurt als mijn huwelijk op de klippen loopt of als ik overlijd. Loop ik het risico dat mijn (ex-)partner of zijn/haar erfgenamen aanspraak maken op bedrijfsbezittingen?
0
0
0

Hoe om te gaan met Fytobewijs-vereisten en spuitlicenties?

1 reactie
23.10.2024
Ik spuit zelf gewasbeschermingsmiddelen op mijn percelen. Nu verneem ik dat ik een geldige spuitlicentie moet hebben (oftewel ‘bewijs van vakbekwaamheid gewasbescherming’). Ik wist niet dat dit verplicht was. Wat houdt dit in, en loop ik een risico op boetes als ik zonder licentie bezig ben geweest?
0
0
2

Wat als mijn kippen besmet blijken met salmonella?

1 reactie
15.12.2024
Ik heb leghennen en er is bij controle salmonella aangetroffen. De NVWA zegt dat ik maatregelen moet nemen, zoals ruimen of beperken van de eierafzet. Hoe werkt dat juridisch, kan ik schade vergoed krijgen, en wat als de besmetting door het voer komt?
0
0
0

Kan de provincie mijn intensieve veehouderij verbieden wegens geurnormen?

1 reactie
22.12.2024
Ik heb een intensieve varkenshouderij dicht bij een dorp. Nu stelt de provincie extra strenge geurnormen in het kader van gezondheid. Kan dat betekenen dat ik moet inkrimpen of stoppen? Ik denk dat ik aan de landelijke regels voldoe, dus waarom nu provinciale aanscherping?
0
0
0

Kan ik mijn pachtovereenkomst tussentijds opzeggen?

1 reactie
18.10.2024
Ik heb een reguliere pachtovereenkomst voor mijn akkerbouwgrond, maar mijn bedrijfsplannen veranderen en ik overweeg te stoppen. Ik vraag me af of ik die pachtovereenkomst zomaar kan beëindigen voordat de oorspronkelijke looptijd is verstreken, en of ik hiervoor toestemming nodig heb van de verpachter of de grondkamer. Ik wil problemen met wet- en regelgeving rondom pacht voorkomen, maar wil tegelijkertijd de vrijheid hebben om mijn bedrijf snel aan te passen.
Lees meer
0
0
0

Kan de grondkamer mijn pachtcontract weigeren?

1 reactie
01.01.2025
Ik heb een nieuw pachtcontract opgesteld met mijn verpachter, maar hoor dat dit moet worden goedgekeurd door de grondkamer. Bestaat de kans dat de grondkamer het contract weigert of aanpast, en op welke gronden doen ze dat?
0
0
0

Wanneer ben ik aansprakelijk bij een ongeval met boerderijbezoekers?

1 reactie
20.10.2024
Ik heb een educatieve boerderij waar schoolklassen komen. Laatst struikelde een kind over een tractoronderdeel op het erf. Ik ben bang dat de ouders mij aansprakelijk stellen. Hoe kan ik me indekken en welke maatregelen moet ik nemen om ongelukken te voorkomen?
0
0
1
Alles weergeven