Wat te doen als de aanbesteder aanvullende eisen stelt na publicatie? - Advocat-nl.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Wat te doen als de aanbesteder aanvullende eisen stelt na publicatie?

Wat te doen als de aanbesteder aanvullende eisen stelt na publicatie?

1 reactie

Vraag van een bezoeker

0
0
0

02.01.2025

In de aanbestedingsdocumenten stond geen woord over ISO 27001, maar nu laat de aanbesteder ineens weten dat we dat certificaat tóch moeten hebben. Dit is doorgegeven in de laatste Nota van Inlichtingen. Mag dat zomaar, en kan ik bezwaar maken als ik daardoor opeens kansloos ben?

Websitebeheerder 06.01.2025
antwoorddatum: 06.01.2025

In beginsel moeten alle eisen en criteria al in de originele aanbestedingsstukken worden opgenomen, zodat inschrijvers weten waaraan ze moeten voldoen. Het plotseling toevoegen van nieuwe eisen, zeker als deze substantieel zijn (zoals het verplicht stellen van ISO 27001), kan leiden tot schending van het transparantiebeginsel. Soms is een verduidelijking toegestaan, maar een geheel nieuwe eis die de mededinging kan beïnvloeden is problematisch. U kunt aangeven dat u deze eis disproportioneel of te laat vindt, en een klacht indienen bij de aanbesteder. Mogelijk moet de aanbesteder de procedure verlengen of opnieuw publiceren als de eis werkelijk nieuw is. Blijft de dienst bij de eis die u niet kunt nakomen, dan kunt u in kort geding vragen om de eis te schrappen of de procedure te herstarten, indien u onevenredig benadeeld wordt.

Soortgelijke vragen

Hoe ga ik om met een partner die strafrechtelijk veroordeeld is?

1 reactie
26.12.2024
Ik wilde samen inschrijven met een vennoot, maar nu blijkt dat hij eerder veroordeeld is wegens oplichting. Ik ben bang dat de aanbestedende dienst ons nu meteen uitsluit. Is er een manier om dit te vermijden, bijvoorbeeld door aan te tonen dat ikzelf niet betrokken ben bij zijn wanpraktijken?
0
0
1

Hoe werkt de EMVI-methode in detail bij gunning?

1 reactie
27.12.2024
In de aanbestedingsleidraad staat dat de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) wordt gehanteerd, maar ik zie verschillende subcriteria zoals duurzaamheid, kwaliteit, prijs en een plan van aanpak. Hoe worden die precies gewogen en hoe kom ik tot de beste score?
0
0
1
Alles weergeven